Την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 γιορτάζει το κράτος και η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», παρά τα εμπόδια που έχει δημιουργήσει η πανδημία, έχει ετοιμάσει έξι δράσεις για «να τιμήσει την ημέρα που οι πρόγονοί μας άναψαν τη φλόγα της ελευθερίας και, την ίδια στιγμή, μέσα από έναν εικονικό διάλογο μαζί τους, να αναδείξει πού οδήγησαν οι θυσίες και οι αγώνες που έδωσαν, πού βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, μέσα από την πορεία αυτών των 200 ετών», όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτόκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη υποδέχτηκαν τους επίσημους προσκεκλημένους, μεταξύ αυτών ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, και επίσημο δείπνο παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οι χρήστες των social media ανέδειξαν από την πλευρά τους τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 στο δημοφιλές θέμα της ημέρας και πρώτο hashtag το #1821ελλας2021 αλλά και #200_χρονια_ταγαρια. Σχολίασαν και γιόρτασαν με το δικό τους τρόπο, συνδεμένο όμως με τη σημερινή πραγματικότητα.
ΗΡΘΕ!!! ΗΡΘΕ!!!
— the hole icon (@iconpoetry) March 24, 2021
Λιτό και προσιτό το πριγκιπικό ζεύγος, συνεχίζει την παράδοση που θέλει τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας να ενδύονται την παραδοσιακή φορεσιά του τόπου που επισκέπτονται.#Greece200years #Ελλαδα2021 #1821ελλας2021 #ΕλληνικηΕπανασταση pic.twitter.com/ae601kOJAt
Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.
— VikiK ❤ (@_Vikaki_) March 24, 2021
Γιάννης Μακρυγιάννης ΑΓΩΝΙΣΤΉΣ ΤΟΥ '21
#1821ελλας2021 #200_χρονια_ταγαρια #Ελλαδα2021 pic.twitter.com/NL5hSx8oLx
✈️ Νέα πρωτοβουλία από την Aegean #200_χρονια_ταγαρια #1821ελλας2021
— 𝕁𝕠 𝔻𝕚 🏳️🌈 (@jodigraphics15) March 24, 2021
💶Αεροπλάνο της τιμάει τους φορολογούμενους σχηματίζοντας με την πορεία του τον αριθμό 120 για την κρατική ενίσχυση των εκατομμυρίων που έλαβε pic.twitter.com/mqsBNdcTYk
Δείχνουν τα κανάλια live από τα εγκαίνια στην Πινακοθήκη και ακριβώς απέναντι στον Ευαγγελισμό οι γιατροί έχουν γονατίσει και ο κόσμος πεθαίνει στα ράντζα. #κρουσματα #200_χρονια_ταγαρια
— Μάνα Σταλόνε (@AegliK) March 24, 2021
Έχουμε ξανά 699 διασωληνομενους, όπως κι εχθές…
— Venetia (@venetia_Ap) March 24, 2021
Δεν υπάρχουν άλλες ΜΕΘ αδέρφια. Νικαμε!
Σ' άλλα νέα… Έχουμε γιορτές και πανηγύρια!#200_χρονια_ταγαρια #Μητσοτακη_καθαρμα pic.twitter.com/sRqCOOOY0x
Κατερρευσε η εφημερια στο Λαϊκο αλλα εμεις βαζαμε σημαιες στο Ιπποκρατειο ,τι αλλο να καναμε.#200_χρονια_ταγαρια pic.twitter.com/Tj8dlr0Z42
— MARIA Η ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΗ. (@maria_papmari) March 24, 2021
Με 4.000 αστυνομικούς, ελικόπτερα και drones θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια ελευθερίας.
— emmafss (@emma_fs) March 23, 2021
Αυτό. Αρκεί. #κυβερνηση_καρναβαλι #200_χρονια_ταγαρια #200χρονια
Στο Λαϊκό πέθαναν 2 άνθρωποι εκτός ΜΕΘ.
— Venetia (@venetia_Ap) March 24, 2021
Περίμεναν την διακομιδή τους σε άλλο νοσοκομείο που έχει ΜΕΘ COVID, αλλα δεν πρόλαβαν, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες ΜΕΘ!
Οι συγγενείς τους θα συγκινηθούν πολύ που θα δουν τον Κάρολο και τα τανκς στην τηλεόραση!#200_χρονια_ταγαρια
Εγκαίνια και φιέστες των μοναρχών τη στιγμή που ο λαός πεθαίνει σε ράντζα και φοβάται να βγει από το σπίτι του μη φάει ξύλο από τους ροπαλοφόρους του καθεστώτος. Έχουν γίνει επαναστάσεις στην ιστορία για πολύ λιγότερα. #φωτιά_και_τσεκούρι #1821ελλας2021 #200_χρονια_ταγαρια
— Elikas (@Elikas) March 24, 2021
Κ. Σακελλαροπούλου: Η κληρονομιά του 1821 δεν είναι μόνον ελληνική
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τους ξένους ηγέτες στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο δείπνο με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Κατά την προσφώνησή της, η Κυρία Σακελλαροπούλου, αφού καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στη χώρα μας, τόνισε ότι οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία και υπενθύμισε ότι το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική, ενώ παρατήρησε ότι μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική. «Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός» τόνισε η Πρόεδρος.
Αναφερόμενη στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, με την οποία πολέμησαν οι Έλληνες, η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, ενώθηκαν μπροστά στον πάνδημο σκοπό για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και πρόσθεσε ότι στο πλευρό των Ελλήνων ήταν και Κύπριοι της Διασποράς που μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν οι γενναίοι Κύπριοι αγωνιστές, με πιο γνωστή την ηρωική «Φάλαγγα των Κυπρίων», που έδωσαν το αίμα τους στις μάχες του 21.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν, μόνο για την ανεξαρτησία τους, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία, καθώς υπό την επιρροή ιδίως της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, έθεσαν τις βάσεις για ένα Κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο.
Μάλιστα, τόνισε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα από την κήρυξη της Επανάστασης κατοχύρωσαν, στα Συντάγματα του Αγώνα, τη δημοκρατική αρχή και την αντιπροσώπευση, τα δικαιώματα και τη διάκριση των λειτουργιών. «Στον ελληνικό συνταγματισμό εντοπίζουμε το ισχυρό αποτύπωμα του διαφωτισμού και τη δημιουργική ορμή που ενέπνευσαν στους Έλληνες τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας» υπογράμμισε η Πρόεδρος για να πρόσθεσε ότι «Η Ελληνική Επανάσταση λειτούργησε ως χωνευτήρι της νεωτερικότητας και της παράδοσης. Οι τοπικές κοινότητες συγκροτήθηκαν σε ένα συλλογικό πολιτικό σώμα. Η βούληση του έθνους κατέστη ενιαία και αδιαίρετη, φορέας της εξουσίας και της ενότητας του λαού μας». Ωστόσο, παρατήρησε, ότι η κληρονομιά του 1821 δεν είναι μόνον ελληνική. Αντιθέτως φέρει την οικουμενικότητα και την καθολικότητα των ιδεών και των αξιών της εποχής της.
Όπως είπε, σε αυτό το κεκτημένο επιστρέφουμε, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με πρώτη την πανδημία, η οποία δοκιμάζει την υγεία και την ελευθερία μας, αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και ο διάλογος των πολιτισμών, η αναγωγή μας στις καταβολές του διαφωτισμού και του συνταγματισμού δεν συνιστά μια θεωρητική άσκηση. «Η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη όλων εκείνων των εγγυήσεων και των θεσμικών αντιβάρων απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, θωρακίζει τη δημοκρατία μας» υπογράμμισε η Πρόεδρος και σημείωσε ότι ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος τρέχει πια με ρυθμούς που δυσχεραίνουν την κατανόηση και τη διαχείριση των γεγονότων.
Ακολούθως, αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που αμφισβητούν το Κράτος Δικαίου, με αφορμή τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών και μιλούν για κόπωση και κρίση της δημοκρατίας. Στη δημόσια σφαίρα οι εντάσεις είναι πυκνές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική κινητοποιεί το πάθος και το συναίσθημά μας, διεγείρει το θυμικό μας. Όμως δεν πρέπει να ταυτίζεται με αυτό. Η πολιτική συνομιλεί με τις προτεραιότητες και τις περιστάσεις, υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον. Η δημοκρατία μας δεν συρρικνώνεται στη συγκυρία. Τη συγκροτούν, την οριοθετούν και την καθοδηγούν οι βασικές αρχές και αξίες του συνταγματικών μας κειμένων, αυτές που προσέδωσαν πνοή και σθένος στην Πολιτεία μας και συνέχουν τον λαό μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε τονίζοντας ότι «Στις κοινές μας αυτές παραδοχές, ιστορικές και αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές, έχουν στερεωθεί και ακμάσει, τους τελευταίους δύο αιώνες, οι σχέσεις μεταξύ των εθνών μας. Σε αυτές έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να αποδίδουμε από κοινού την πιο υψηλή τιμή».
Στο κεντρικό τραπέζι κάθονται οι υψηλοί προσκεκλημένοι (δηλαδή ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας (η σύζυγός του Περιστέρα Μπαζιάνα είχε προσκληθεί, αλλά επέλεξε να μην παρεβρεθεί για λόγους προστασίας από την Covid-19) και ο Παναγιώτης Πικραμμένος με τη σύζυγό του, η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θόδωρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και οι υπουργοί που θα συνοδεύουν τους ομολόγους τους που βρίσκονται στη χώρα ως προσκεκλημένοι.
Μητσοτάκης: Εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο
«Με μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Στην 200η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας αλλά και στα εγκαίνια ενός κοσμήματος της πρωτεύουσας αλλά και ολόκληρης της χώρας, της νέας Εθνικής Πινακοθήκης», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του.
Έκανε λόγο για «ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο» και αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία για την Εθνική Πινακοθήκη.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελευθερίας της Ελλάδος. Ανέφερε ότι η εθνική πινακοθήκη ήταν ένας ζωντανός οργανισμός που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους και η ίδια η ιστορία της συμβάδισε με την ιστορία της χώρας, ξεκινώντας από την Αίγινα το 1829 και τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια να συγκεντρώνει τα πρώτα έργα που αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα για ένα μελλοντικό μουσείο. Ως σημαντικό σταθμό της ιστορίας της ανέφερε το 1896 όταν ο λόγιος και νομικός Αλέξανδρος Σούτσος κληροδότησε στο δημόσιο την προσωπική του περιουσία αλλά και την προσωπική του συλλογή για τη δημιουργία της Εθνικής Πινακοθήκης. «Έτσι το 1900 ανατέλλει το νέο Ίδρυμα με πρώτο διευθυντή τον ζωγράφο Γιώργο Ιακωβίδη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο σημείο αυτό ότι είναι πραγματικά μεγάλη του τιμή που «δώδεκα χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών για τη Νέα Πινακοθήκη αυτή να ανοίγει τις πόρτες της για πρώτη φορά μία μέρα πριν την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία». Υποστήριξε ότι είχε τεθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που επετεύχθη χάρη στην υπομονή του υπουργείου Πολιτισμού, την επιστράτευση της εργατικότητας όλων των στελεχών του Υπουργείου, των εξωτερικών συνεργατών και χάρη στο ελληνικό φιλότιμο.
«Σχεδόν δύο αιώνες από τα πρώτα της αποκτήματα η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο 20.000 έργων», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η μόνιμη συλλογή της εκτίθεται για πρώτη φορά με τέτοια λαμπρότητα. «Σε αυτήν αποτυπώνεται ο δρόμος μέσα από τον οποίο η ζωγραφική της νέας Ελλάδος επηρεάστηκε από όλα τα ρεύματα του μοντερνισμού χωρίς όμως να απωλέσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράδοσής της. Έτσι ο Κόντογλου συνυπάρχει αρμονικά με τον Μόραλη και ο Λύτρας με τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Αυτός ο πλούτος της Ελλάδος, αυτός ο πλούτος του κόσμου θα απλώνεται στο εξής σε 21.000 τ.μ. με χώρους έκθεσης και φύλαξης των πολύτιμων συλλογών, με αμφιθέατρο, με βιβλιοθήκη, με υπερσύγχρονα εργαστήρια συντήρησης». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μέρος του κόστους καλύφθηκε από σημαντικές ιδιωτικές προσφορές με μεγαλύτερη αυτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
«Η νέα Πινακοθήκη επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως κιβωτού της ελληνικής τέχνης με διεθνή ακτινοβολία, αναδεικνύοντας παράλληλα και το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Όμως η επέτειος έναρξης του αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία στρέφει το ενδιαφέρον μας ειδικά σε 35 έργα φορτισμένα με ιστορία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε έργα Ελλήνων δημιουργών ανάμεσα στο 1858 και το 1898 αλλά και στο Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα του Ευγένιου Ντελακρουά, την τελευταία του προσφορά στο φιλελληνικό κίνημα και μία ακόμη κατάθεση υπέρ της επανάστασης δίπλα στην Πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας του Ιβάν Αϊβαζόφσκι.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα της ελληνικής επανάστασης είχε τότε δίπλα της Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους φίλους, λαούς που οδήγησαν τελικά τις κυβερνήσεις τους στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και στις συνθήκες του Λονδίνου, αυτές που τελικά κατοχύρωσαν την εθνική ανεξαρτησία. «Και εκείνοι οι δεσμοί μαζί με την αδελφική μας σχέση με την Κύπρο δεν λύθηκαν φυσικά στο πέρασμα του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια ιστορική αναδρομή με αναφορά στους δεσμούς με τις χώρες που εκπροσωπούνται στην εκδήλωση αυτή και τη συνεργασία τους καθώς όπως είπε: «μαζί νικήσαμε το τέρας του Ναζισμού πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία μας θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας και σήμερα μας βρίσκει δίπλα δίπλα μπροστά στη ‘Λαϊκή Αγορά’ του Τέτση, αυτό το εμβληματικό έργο που κοσμεί την είσοδο της νέας Πινακοθήκης. Είναι ένα έργο αφιερωμένο στην καθημερινή επικοινωνία των απλών ανθρώπων γιατί απλοί άνθρωποι έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα, με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα και συχνά αίμα αλλά πάντα με ελπίδα».
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με μια έκκληση στους φίλους της Ελλάδας: «Ας απαντήσουμε λοιπόν με τη σειρά μας και εμείς στην ιστορία μένοντας συνεργάτες και στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει για όλους μας το μέλλον».
Λίνα Μενδώνη: Η Εθνική Πινακοθήκη είναι το θησαυροφυλάκιο της ελληνικής τέχνης
«Η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης και επανέκθεσης των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης στις 24 Μαρτίου 2021 σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της Επανάστασης του 1821. Ήταν το ορόσημο που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2019 και στο οποίο οφείλαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς» είπε στον δικό της χαιρετισμό η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία» συνέχισε η υπουργός Πολιτισμού. «Δηλώνει ένα σημαντικό σταθμό της σύγχρονης δυναμικής Ελλάδας, της Ελλάδας του πολιτισμού, της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι το θησαυροφυλάκιο της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα, άρρηκτα δεμένες με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τις προσδοκίες του ελληνικού κράτους από το 1830».
«Στα έργα των μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων αναγνωρίζουμε την επίδραση των ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών ρευμάτων της εποχής τους, τα οποία, οι Έλληνες ζωγράφοι τα αφομοίωσαν και εν τέλει τα απέδωσαν με τον δικό τους αμαγαλματικό τρόπο, με εμφανείς τις ρίζες τής ελληνικότητας τους» τόνισε η κα Μενδώνη, χαρακτηρίζοντας τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης «δίαυλο πολιτιστικού διαλόγου και πολύτιμη παρακαταθήκη της ιστορικής συνέχειας του έθνους μας».
Η απόδοση του εμβληματικού αυτού έργου, συνέχισε «αποτελεί επίτευγμα για το υπουργείο Πολιτισμού και τους εξωτερικούς συνεργάτες μας. Τους ευχαριστώ από καρδιάς όλους. Όταν ορίστηκε η ημερομηνία της 24ης Μαρτίου, το χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση του έργου ήταν ήδη εξαιρετικά σφιχτό. Κανείς μας δεν μπορούσε να διανοηθεί τι θα ακολουθούσε. Το γεγονός ότι στις δυσχερείς συνθήκες της πανδημίας ολοκληρώθηκε το έργο αποδεικνύει ότι με σκληρή δουλειά, ένταση για την έγκαιρη επίλυση των προβλημάτων με απόλυτη αφοσίωση στο στόχο με βαθιά αγάπη στο αντικείμενο μπορούμε να υλοποιήσουμε έργα που αναδεικνύουν τη σύγχρονη ταυτότητα μας. Έργα που μας κάνουν υπερήφανους.
Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, από ιδιωτικούς πόρους και από ιδιωτικές χορηγίες με προεξάρχουσα αυτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σε όλους είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες. Το παλιό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, κηρυγμένο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, σήμερα είναι ένα υπερσύγχρονο μουσείο. Ο διάλογος του με την Αθήνα, με το αττικό φως, με τα χρώματα του τοπίου παραδίδουν μια νέα άποψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε την Εθνική Πινακοθήκη στον αττικό ιστό της πρωτεύουσας. Έργα πολιτισμού σαν κι αυτό συμπορεύονται με την ανάπτυξη των κοινωνιών στις οποίες ανήκουν» κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.